Despre UMF Tg-Mures
Universitatea de Medicina si Farmacie din Tirgu-Mures, ca institutie academica accesibila tuturor cetatenilor romani si straini ofera pregatire la nivel de centru de excelenta prin misiunea asumata si consacrata prin numele si renumele Universitatii.
In propria dezvoltare si devenire, componenta educationala si cercetarea stiintifica au fost si sunt preponderente in pregatirea de medici, medici dentisti, farmacisti, moase, asistenti medicali, Universitatea fiind si pivotul, sub aspect metodologic si practic al asistentei medicale de varf in regiune. Cresterile cantitative si structurale in toti acesti ani au fost efectul unor strategii de a mentine echilibrul dintre cele patru componente ale institutiei: studentii, personalul didactic, spatiile si dotarile pentru invatamant si cercetare, serviciile sociale si practica medicala.
Invatamantul medical targumuresean a inceput in 1945, in cadrul facultatii de medicina a Universitatii Bolyai din Cluj. Dupa infiintarea acestei universitati prin Decretul nr.407/1945 facultatile de filologie-filozofie, drept-economie si stiintele naturii si-au inceput activitatea la Cluj, iar facultatea de medicina a fost stramutata la Tg.Mures, unde a functionat intre 1945-1948.
In 1948, dupa reforma invatamantului, se infiinteaza Institutul Medico-Farmaceutic, un institut de sine statator, cu urmatoarele facultati: medicina generala, pediatrie, igiena, stomatologie si farmacie. Intre 1951-1958 a avut trei facultati: medicina generala, pediatrie si farmacie. In anul 1958-1959 facultatea de pediatrie se transforma in sectie, iar incepand din anul 1960-l961 functioneaza din nou sectia de stomatologie, care este transformata in facultate in anul universitar 1965-1966.
Facultatea de farmacie si-a incetat activitatea intre 1986-1990. In anul 1991 institutului i se atribuie denumirea de Universitate de Medicina si Farmacie.
Prin Decretul 800/1965 si Ordinul Ministrului Invatamantului I.M.F. Tg.Mures obtine dreptul de acordare a titlului stiintific de doctor in medicina (7 profesori fiind numiti conducatori stiintifici de doctorat).
In prezent, U.M.F. Tg.Mures functioneaza cu urmatoarele facultati cu studii de lunga sau scurta durata:
-
Facultatea de medicina:
- specializarea medicina - 6 ani
- specializarea medicina sectia engleza - 6 ani
- specializarea medicina (militara) - 6 ani
- specializarea moase - 4 ani
- specializarea asistenta medicala - 3 ani
- specializarea balneo-fizio-chinetoterapie - 3 ani
- specializarea nutritie si dietetica - 3 ani
- specializarea educatie fizica si sport - 3 ani
-
Facultatea de medicina dentara:
- specializarea medicina dentara - 6 ani
- specializarea tehnica dentara - 3 ani
- specializarea asistenta dentara - 3 ani
-
Facultatea de farmacie:
- specializarea farmacie - 5 ani
- specializarea tehnica de farmacie - 3 ani
Din anul 1953, fiinteaza pe langa Institutul Medico-Farmaceutic, Gradina botanica, ca baza de invatamant pentru Facultatea de farmacie.
Structura U.M.F. Tg.Mures mai cuprinde: biblioteca universitatii, serviciul administrativ, serviciul tehnic, caminele si cantina studenteasca, editura Universitas si litografia.
Numarul angajatilor din universitatea noastra este de 705, procesul de invatamant fiind asigurat in prezent de 396 cadre didactice; din care:
- profesori - 47
- conferentiari - 50
- sefi de lucrari - 64
- asistenti - 178
- preparatori - 57
Universitatea de medicina si Farmacie Tg.Mures mai are si un numar de 20 profesori consultanti.
Staful academic pregateste anual peste 3000 de studenti, din care aproximativ 2700 sunt cuprisi in domeniile de licenta de scurta si lunga durata, si aproape 400 sunt cuprinsi in programele postuniversitare (master, doctorat cu frecventa si fara frecventa), la care se adauga anual intre 300-500 de rezidenti in formare si cel putin tot atatia specialisti cuprinsi la cursuri de formare medicala continua.
Prof. univ. dr. CONSTANTIN COPOTOIU
Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Tirgu-Mures